tilbage til forsiden aktuelt på netbryllup.dktraditioner og skikkelæsernes siderbrevkassenpolterabendshopping

Bryllupsskikke


Brudens udstyr

Vielsen
Lysning
Borgerlig vielse
Kirkelig vielse
Registreret partnerskab
Vielsens historie
Vielsesceremonien
Vielsesringe
Gift på rådhuset

Siden 1851 har man i Danmark kunnet blive viet på rådhuset ved en såkaldt borgerlig vielse. Den første borgerlige vielse fandt sted den 14. juli 1851, hvor skræddersvend Christen Christensen og jomfru Christine Marie Bruun vovede sig op på Københavns Rådhus for at blive viet af borgmesteren.

Det var imidlertid ikke alle, der kunne blive viet på den måde, da det kun var forbeholdt personer med "særlige afvigelser" at blive borgerligt viet. Det vil sige, at enten skulle man være udmeldt af folkekirken eller tilhøre et andet, ikke anerkendt trossamfund.

Men siden 1922 har det været muligt for alle at vælge frit mellem en borgerlig eller en kirkelig vielse. Den borgerlige vielse er en hemmelig affære i den forstand, at vielsespapirerne er utilgængelige for andre end de viede i 50 år, ikke engang børn kan få at vide, om deres forældre er blevet gift. Modsat er den kirkelige vielse ofte et udtryk for, at offentligheden skal vide, at her er der bryllup!
 
  Man kan også - hvis altså borgmesteren eller den pågældende embedsmand indvilliger i det, blive borgerligt viet andre steder end på rådhuset. Det kan være privat - hjemme i haven, på yachten eller i sommerhuset, eller måske ude på en mark blandt køer og mælkebøtter. Hvis I har ønsker i denne retning, så skal I kontakte bryllupskontoret i den kommune I bor i, og høre, om det kan lade sig gøre.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor lang tid i forvejen, man skal aftale dagen og tidspunktet for en borgerlig vielse. I nogle kommuner skal man - specielt hvis man vil giftes på en lørdag - henvende sig mindst 4 uger før, og andre steder er det tidsnok at træffe aftalen to uger i forvejen. Også her bliver I nødt til at kontakte bryllupskontoret i jeres kommune og høre, hvilke retningslinier, der gælder.

Læs også om Vielsens historie og Kirkelig vielse
 
om netbryllup.dkannoncør information